Vrachtwagenchauffeur
Informatie aanvragenKlik hier voor prijzen, data en inschrijven

Vrachtwagenchauffeur

Vrachtwagen rijbewijs - algemene informatie

Als je aan de slag wilt als vrachtwagen chauffeur dan heb je in ieder geval een vrachtwagen rijbewijs nodig. In de meeste gevallen heb je ook de vakbekwaamheid (code 95) nodig. Lees hieronder wanneer je wat nodig hebt.

Je hebt een rijbewijs C nodig als je een motorrijtuig wilt besturen waarvan de toegestane maximummassa (zie deel 1A kentekenbewijs deel I) meer dan 3500 kg bedraagt. Als je met dit motorrijtuig een aanhangwagen c.q. oplegger wilt trekken met een toegestane maximummassa van meer dan 750 kg, dan is het vrachtwagenrijbewijs E achter C wettelijk verplicht, het aanhangerrijbewijs voor een vrachtwagen.

Om beroepschauffeur te worden, moet u de code 95/basiskwalificatie halen. Hiervoor moet u twee praktijkexamens afleggen en een theorie toets. Indien u daarvoor geslaagd bent, wordt de behaalde vakbekwaamheid op het rijbewijs aangegeven met de code 95 achter de betreffende rijbewijscategorie. Deze code heeft een geldigheid van vijf jaar.

Wij hebben voor de C en CE lessen een bakwagen Volvo FH,  Scania R500 V8, DAF 105 XF en een Volvo FM. Indien er voor het CE rijbewijs in een trekker oplegger wordt gelest, hebben wij een Volvo FH 16 en een Daf 95 XF trekker met oplegger.