Aanhanger rijbewijs E achter B
Informatie aanvragenKlik hier voor prijzen, data en inschrijven

Aanhanger rijbewijs E achter B

Aanhanger rijbewijs E achter B - algemene informatie

Als je met een zware caravan, een paardentrailer of een boottrailer wilt rijden moet je een geldig Nederlands rijbewijs E achter B hebben. We hebben de verschillende eisen en bevoegdheden voor je op een rijtje gezet.

Het trekkend voertuig mag niet zwaarder zijn dan 3500 kg. Het totale combinatiegewicht is zwaarder dan 3000 kg en lichter dan 7000 kg, maar de aanhangwagen mag niet zwaarder kunnen wegen dan 3500 kg.

Het examen - BE rijbewijs

In het examencentrum maak je eerst kennis met de examinator. Deze legt uit hoe het examen voor het BE rijbewijs verloopt. Hij stelt een aantal vragen over de kentekenbewijzen van de auto en de aanhanger. Vervolgens vraagt de examinator je een aantal voorbereidings- en controlehandelingen uit te voeren aan de examenauto, gevolgd door het aankoppelen van de aanhanger.

Dan begint de rit. De examinator let onder meer op je beheersing van de combinatie auto + aanhanger, kijkgedrag, voorrang verlenen en het rekening houden met andere weggebruikers. Hij beoordeelt je op tien examenonderdelen, zoals het in- en uitvoegen, het gedrag bij kruispunten en de bijzondere verrichtingen.

Voor het behalen van het BE rijbewijs hoef je GEEN theorie-examen af te leggen.
Indien je het BE rijbewijs bedrijfsmatig nodig hebt, kun je de omzetbelasting terugvorderen en kunnen de kosten aangemerkt worden als bedrijfskosten.