Brommerrijbewijs
Informatie aanvragenKlik hier voor prijzen, data en inschrijven

Brommerrijbewijs

Brommerrijbewijs - algemene informatie

Het is verplicht je brommerrijbewijs te halen voor de bromfiets, snorfiets, scooter en brommobiel. Voor deze voertuigen moet een theorie- en praktijkexamen afgelegd worden.
De belangrijkste reden om het praktijkexamen voor het brommerrijbewijs in te voeren is het verhogen van de veiligheid van de bromfietsers en het terugdringen van het aantal verkeersongevallen met de brommer. Uit onderzoek is gebleken dat in 70% van de gevallen, de ongelukken met de bromfiets te wijten zijn aan de bromfietsrijder zelf.
Het brommerrijbewijs moet dit percentage drastisch omlaag brengen.

Toelatingseis

Voor jongeren van 15,5 jaar is het al mogelijk om het theorie-examen voor het brommerrijbewijs aan te vragen. Met de verlaging van de leeftijd naar 15,5 jaar, kunnen jongeren een half jaar eerder beginnen aan de theorie voor het bromfietsrijbewijs. Hierdoor kunnen praktijkexamens beter worden gepland. Het praktijkexamen voor het brommerrijbewijs mag afgelegd worden vanaf 16 jaar.

Rijbewijs AM

Examen brommerrijbewijs

De kandidaat wordt beoordeeld op gevaarherkenning, voertuigvaardigheid en verkeersdeelneming. Het examen voor het brommerrijbewijs vindt plaats op de openbare weg.

Voor brommobielen vindt het examen plaats op een verkeersarm terrein, waarbij de nadruk ligt op voertuigbeheersing.

Examen schakel, automaat en brommobiel

Hier een korte uitleg van waar u op mag rijden als u examen heeft gedaan:

Examen gedaan met een automaat: je mag rijden op automaat schakel bromfiets en brommobiel
Examen gedaan in een brommobiel: je mag alleen rijden in brommobiel